Šest výživových rad pro úplně každého

O tom, jak by měla vypadat ideální výživa, dnes již ví asi každý, i přes to se den co den setkávám s lidmi, kterým se nedaří zhubnout a nastavit správný dietní režim. Čím to je? Dlouho jsem si s touto otázkou lámal hlavu, jelikož doporučení ohledně zdravé výživy je stále dostupnější. Dnes však již vím, že vše není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá, a proto jsem se rozhodl sepsat několik základních rad, které vám možná otevřou oči a pomohou vykročit za svou vysněnou postavou.

 

Ovoce a zelenina v každém jídle

Toto pravidlo bych nejraději tesal do kamene, ano, tak moc je to důležité. A ne, nemluvím zde o zeleninových salátech z galerie instagramových hvězd, mluvím o normální, zcela běžné zelenině a ovoci na jakýkoli způsob. Nestíháte ráno? Přidejte rozinky a sušené ovoce do vaší kaše. V práci si ke svačině dopřejte jablko a oběd vyberte takový, kde vám nabídnou alespoň kousek zeleniny. Udělejte si z tohoto pravidla výzvu – každý snězený kousek ovoce a zeleniny se počítá.

Proč je toto pravidlo tak důležité? Největším problémem současné výživy je častý hlad, chutě na sladké, nedostatek vlákniny a nedostatek stopových prvků. Světe div se, příjem ovoce a zeleniny řeší VŠECHNY ze zmíněných problémů. Takže ať již jste mladý kulturista či jen maminka, co se snaží jíst zdravě, myslete na ovoce a zeleninu, tělo vám to vrátí!

A závěrem: často slýchám jako argument tvrzení, že v současné době stejně v ovoci a v zelenině žádné vitaminy a minerální látky nejsou. Zde bych se rád ohradil, ačkoliv je množství vitaminů a minerálů v zelenině a ovoci nižší, než tomu bylo před padesáti lety, stále zde stopové prvky jsou a ve výrazně vyšším množství než v průmyslově zpracovaných potravinách.

 

Neviňte se z občasných prohřešků

Prohřešky v dietním režimu jsou zcela běžné a dělá je snad každý, kdo někdy nějakou dietu držel. Sportovci a kulturisté tyto prohřešky dokonce povýšili na vznešené cheat daye či cheat mealy ve snaze o jejich ospravedlnění. Jedno nezdravé jídlo vám opravdu dietu nepokazí, dobrou postavu totiž vytváří správné stravovací návyky, nikoli ztělesněná dokonalost v kuchyni.

Počítejte chvíli se mnou. Zhřešili jste, když jste zašli na burger s hranolkami, takové jídlo představuje nálož asi 4000-4500 kJ, oproti běžnému jídlu je to tedy zhruba dvojnásobná porce kalorií, snědli jste tedy nad rámec asi 2250 kJ. Jeden kilogram tuku má 39 000 kJ, museli byste tedy takhle zhřešit sedmnáctkrát (!), abyste přibrali jeden kilogram tuku. Pokud tedy den po takovém jídle vážíte o kilogram více, věřte, že to spíše než tuk je voda, která se navázala na doplněné cukerné zásoby. Spíš než na zkonzumovaný prohřešek myslete na to, abyste další jídlo zkonzumovali již dle zažitých návyků.

 

Snídejte

Nyní se dostávám na poměrně tenký led, protože jsem si vědom toho, že snídání není nutné ke správnému stravování a že za určitých okolností nesnídající lidé mají lepší výsledky než lidé, kteří denně snídají… ALE! Mými rukami prošly stovky lidí a z vlastní zkušenosti vím, že ti, co pravidelně a kvalitně snídali, měli daleko lepší výsledky než ti, kteří snídani vynechávali. Jedná se sice pouze o korelaci, ale pro běžné lidi velmi silnou. Snídaně vám umožní doplnění živin po dlouhé noci, vaše aktivita během dne bude pravděpodobně intenzivnější a v neposlední řadě vám to umožní dodržování určitého denního režimu ve smyslu… No zkrátka abyste nespali do dvanácti, ale poctivě si přivstali na snídani. A také – ke snídani si pravděpodobně nedáte misku arašídů, zmrzlinu a chipsy, zatímco večer…

Snídaně by měla být vyvážená, dostatečně velká ale ne extrémní. Měli byste dbát na kvalitní zdroj bílkovin v rámci snídaně, proto se nebojte ke snídani konzumovat mléčné výrobky, vejce či kvalitní šunku. A jak už jsme si řekli – zeleninu či kousek ovoce, na to nezapomínejte!

 

Snažte se vyhýbat toxickým látkám

Když se někomu snažím vysvětlit, že limonády bez cukru nejsou to samé jako neochucené pitné vody, velmi často se dočkám odpovědí typu:

„Chemie je dneska už stejně všude, to si nevybereš.“

„Znám kluka, co toho vypije dvakrát víc než já, a taky žije.“

A podobně bychom mohli pokračovat ve výčtu dalších látek. Grilování je jen několikrát za léto. Kouřím méně než soused. Rušná doprava je nic proti tomu, kdybych byl kuřák. Smažené jím jen výjimečně. Uzeniny jedla už moje babička a taky se dožila solidního věku.

Nesnažím se nikoho moralizovat ani vychovávat. Jen rád říkám věci narovinu. Vaše babička kouřila a dožila se devadesátky, jenže vaše babička měla cigarety jako jeden z mála karcinogenů, se kterým se dostala do kontaktu. Vy jich máte kolem sebe denně desítky.

Proto, pokud je to jen trochu možné, doporučuji omezit následující látky: dusitany (v jarní přehnojené zelenině, v uzeninách, šunkách), smažené jídlo, spálené jídlo, grilované jídlo, ztužené tuky, jakkoliv plísní zasažené potraviny, průmyslově vyráběné sladkosti a cukrovinky, umělá sladidla a samozřejmě tabák a alkohol. Vím, že to je stále dokola. I přes to jsem přesvědčen o tom, že tyto dílčí kroky se promění v důležitý faktor v momentě, kdy je budete dodržovat pravidelně.

 

Jezte skutečné potraviny

To považuji snad ze všeho nejdůležitější. Proč to zmiňuji až v pátém bodě? Nejspíš proto, že už to tak nějak považuji za samozřejmé. Ale pro zopakování ještě jednou: Jezte přirozené potraviny – takové, které vidíte na stromech, růst v zemi či pobíhat po dvorku, potraviny typu obilnin, zeleniny, ovoce, masa, vajec, ořechů, semínek a dalších. Snažte se tyto potraviny vždy preferovat před potravinami, které jsou z těchto surovin průmyslově vyrobené.

Rýže je více než rýžové chlebíčky. Brambory jsou více než bramborové knedlíky. Ovesné vločky jsou více než ranní cereálie. Olivy jsou více než olivový olej. Rajčata jsou více než rajčatové pyré či kečup. Maso je více než výrobek z něj (jakýkoli!). A takto bychom mohli pokračovat dále…

V čem je to tak důležité? Skutečné potraviny mají zpravidla vyšší obsah vitaminů, minerálních látek, vlákniny, ale také fytoživin a dalších nutričně hodnotných látek. Průmyslovým zpracováním (během kterého vlivem světla, tepla a tlaku) dochází k degradaci řady nutrientů a potravina se stává méně hodnotnou. Naproti tomu průmyslově zpracované potraviny bývají obohaceny o látky, které vašemu tělu nic nedodají: modifikované škroby, umělá barviva, aromata, sůl, látky zvýrazňující chuť, cukr…

Snažte se navyknout na přirozené potraviny a můžete zapomenout na nakupování multivitaminových a multiminerálních komplexů v podobě suplementů. A to se vyplatí, ne?

 

Udělejte si na jídlo čas

Jídlo je prostředek, díky kterému můžete denně fungovat a vykonávat všechny činnosti, které máte denně naplánované. Myslete na to, až si budete kupovat šunkovou bagetu na benzince, jelikož jste si na jídlo neudělali čas…

A to nemluvím jen o plánování jídel. Pokud už jste se dostali k jídlu, snažte se jednotlivá sousta pečlivě rozmělnit, promíchat se slinami a až poté odeslat na zážitkovou cestu vaším organismem. Ano, takové počínání je jistě kulturní a hodné každého slušně vychovaného strávníka, ale to není ten důvod, kvůli kterému to říkám. Dostatečně rozmělnění tuhých potravin (masa obzvlášť) umožní, aby taková potravina byla rychleji natrávena a nemusela tak putovat až do pokročilých částí trávícího traktu (tlusté střevo). Věděli jste, že rozkladem masa mikrobiomem v tlustém střevě vzniká mj. amoniak? Ano, ta páchnoucí chemikálie, tak ta přesně ve střevech vzniká v plynné podobě…

Ale nejde jen o mechanické zpracování. Škroby přítomné v rýži, obilninách či pečivu jsou tráveny především enzymem, který nazýváme ptyalin. A jelikož se ptyalin vyskytuje ve slinách dutiny ústní, jistě mi dáte za pravdu, že řádné promíchání škrobových potravin se slinami alias ptyalinem je velmi důležité pro řádné natrávení. Nejednou jsem se setkal s problémy s plynatostí u osob, které považovaly za dostatečné, pokud přílohy v podstatě polykaly.

Přeji dobrou chuť a pokud alespoň jedna ze zmíněných rad bude znamenat změnu ve vašem současném stravovacím stereotypu, dejte mi to prosím vědět! 😊

Pakliže si nevíte rady, Jak si sestavit jídelníček, tak mi napište a společně se na to podíváme.

Comments:1

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *